Hoe werkt het bieden op een huis?
Het biedingsproces kan op verschillende manieren verlopen. De verkoper bepaalt welke manier het wordt en wat de spelregels zijn.
Onderhandelen: de meest voorkomende vorm is met de verkopers onderhandelen over de prijs. Zijn er meerdere partijen geïnteresseerd? Dan komt overbieden op een woning vaak voor. Alle bieders mogen mondeling of schriftelijk bieden op een huis. Krijg je een tegenbod? Dan ben je in onderhandeling. Net zo lang totdat je een eindbod neerlegt waar je niet overheen wilt. Als dit bod wordt geaccepteerd, is het huis van jou.
Bieden op inschrijving: verkopers die geen zin hebben in onderhandelingen, kiezen misschien wel voor verkoop op inschrijving. Dat betekent dat je vóór een bepaalde dag en tijd een bod moet uitbrengen bij de verkopend makelaar of notaris. Je krijgt dan maar één kans om een bod te doen. Het wil niet altijd zeggen dat het hoogste bod leidend is. Soms kan ook het tijdspad na verkoop, de ontbindende voorwaarden of het verhaal van de geïnteresseerden de doorslag geven.
Online bieden: internet biedt nieuwe mogelijkheden om te bieden op een huis, zoals biedingen indienen via een digitaal platform. Dit is transparant voor iedereen, dus je ziet wat er geboden is. Bovendien kun je jouw bieding nog tijdens het biedproces aanpassen.
Veiling: een veiling is een openbare verkoop van een woning. Iedereen kan daar een bod doen. De veiling kan vrijwillig gekozen zijn, omdat de verkoper zo een hogere prijs verwacht. Het kan ook een executieveiling zijn, waarbij het huis verkocht moet worden om openstaande schulden af te lossen.
Onderhandelen en bieden op inschrijving zijn de meest voorkomende methoden. Daar gaan we in dit artikel dan ook verder op in!