Geen winstoogmerk
Meer dan 1,7 miljoen trouwe leden
Tot 10% pakketkorting

Bieden op een huis: tips voor starters!

Ben je starter op de woningmarkt en wordt jouw bod maar steeds niet geaccepteerd? Word je moedeloos van het overbieden en vraag je je af of het ooit gaat lukken? Lees dan snel verder. Wij geven je dé tips om jouw droomwoning wél te bemachtigen!

Een bod uitbrengen is een spannende stap. Vooral voor starters kan het extra uitdagend zijn, want op een krappe woningmarkt moet je slim en snel handelen om jouw droomhuis te bemachtigen.


Gelukkig sta je er niet alleen voor. Met praktische tips en een duidelijke uitleg over het biedingsproces helpen we je om als starter meer kans te maken. Ook vertellen we je meer over de Financieringsgarantie, waarmee je zonder voorbehoud van financiering kunt bieden en je kans op succes aanzienlijk kunt vergroten!

Voordelen van Financieringsgarantie

Met Financieringsgarantie van Univé geniet je de volgende voordelen:

Bieden zonder voorbehoud van financiering

Tot 50% meer kans op een succesvolle aankoop

Gratis als je hypotheekadvies afneemt bij Univé

Exclusief voor starters

Meer weten? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek.

Hoe werkt het bieden op een huis?

Het biedingsproces kan op verschillende manieren verlopen. De verkoper bepaalt welke manier het wordt en wat de spelregels zijn.

Onderhandelen: de meest voorkomende vorm is met de verkopers onderhandelen over de prijs. Zijn er meerdere partijen geïnteresseerd? Dan komt overbieden op een woning vaak voor. Alle bieders mogen mondeling of schriftelijk bieden op een huis. Krijg je een tegenbod? Dan ben je in onderhandeling. Net zo lang totdat je een eindbod neerlegt waar je niet overheen wilt. Als dit bod wordt geaccepteerd, is het huis van jou.

Bieden op inschrijving: verkopers die geen zin hebben in onderhandelingen, kiezen misschien wel voor verkoop op inschrijving. Dat betekent dat je vóór een bepaalde dag en tijd een bod moet uitbrengen bij de verkopend makelaar of notaris. Je krijgt dan maar één kans om een bod te doen. Het wil niet altijd zeggen dat het hoogste bod leidend is. Soms kan ook het tijdspad na verkoop, de ontbindende voorwaarden of het verhaal van de geïnteresseerden de doorslag geven.

Online bieden: internet biedt nieuwe mogelijkheden om te bieden op een huis, zoals biedingen indienen via een digitaal platform. Dit is transparant voor iedereen, dus je ziet wat er geboden is. Bovendien kun je jouw bieding nog tijdens het biedproces aanpassen.

Veiling: een veiling is een openbare verkoop van een woning. Iedereen kan daar een bod doen. De veiling kan vrijwillig gekozen zijn, omdat de verkoper zo een hogere prijs verwacht. Het kan ook een executieveiling zijn, waarbij het huis verkocht moet worden om openstaande schulden af te lossen.

Onderhandelen en bieden op inschrijving zijn de meest voorkomende methoden. Daar gaan we in dit artikel dan ook verder op in!

Met zekerheid bieden doe je zo!

Met de Financieringsgarantie weet je zeker dat je hypotheek rondkomt. Zo kun je zonder risico bieden zonder voorbehoud van financiering.

Zo werkt het:

  1. Eerst bekijken we of jouw bod financieel haalbaar is.
  2. Vervolgens zorgen we dat je binnen 24 uur een hypotheekofferte en beoordeling hebt van de geldverstrekker.
  3. Alles akkoord? Dan krijg je het certificaat Financieringsgarantie Eigen Huis en kun je bieden zonder voorbehoud!

Hoeveel moet je bieden op een huis?

Het bieden op een huis lijkt in eerste instantie een eenvoudig proces: je doet een bod, de verkoper reageert en je gaat in onderhandeling. Maar in de praktijk blijkt het vaak een stuk ingewikkelder te zijn, vooral in een oververhitte huizenmarkt. De vraag is niet alleen hoeveel je biedt, maar ook hoe je biedt en wat je bod aantrekkelijk maakt voor de verkoper. Een bod doen op een huis begint met het bepalen van de juiste strategie.

De marktwaarde inschatten
Voordat je een bod uitbrengt, is het belangrijk om goed te kijken naar de vraagprijs van het huis en de marktwaarde van vergelijkbare woningen in de buurt. De vraagprijs is namelijk niet altijd een goede indicatie van wat het huis daadwerkelijk waard is. Bekijk vergelijkbare woningen in dezelfde buurt die recent verkocht zijn. Dit helpt je een beeld te krijgen van wat een reëel bod zou kunnen zijn. Wil je onderbieden of juist overbieden? De keuze is aan jou, maar zorg ervoor dat je een goed onderbouwd bod uitbrengt. Als je weet dat overbieden in de regio veel voorkomt, houd daar dan rekening mee.

Het bod uitbrengen: wat kun je bieden op een huis?
Bieden op een huis gaat niet alleen over het bepalen van het juiste bod. Je moet ook kijken naar je financiële haalbaarheid. Hoeveel kun je lenen? Wat worden je maandlasten? Een goed gesprek met een hypotheekadviseur helpt je om je financiële plaatje helder te krijgen, zodat je met vertrouwen een bod kunt doen.

Zeker weten wat je kunt lenen? Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek.

Voorbehoud van financiering: wat houdt dit in?
Wanneer je een bod uitbrengt, kun je bepaalde voorbehouden opnemen in je bieding. Het voorbehoud van financiering is daar één van. Hiermee geef je aan dat de koop alleen geldig is als je de financiering (de hypotheek) rond krijgt. Dit biedt je als koper zekerheid, maar is voor de verkoper juist een risico. De verkoper kan de koop niet definitief maken totdat jouw financiering is geregeld. Dit kan de deal vertragen of er zelfs toe leiden dat de koop niet doorgaat als de financiering niet wordt goedgekeurd.

"Klantverhaal van Arjanne en Jan"

‘Dankzij de Financieringsgarantie komt onze droom uit’

Arjanne en Jan droomden al jaren van een eigen huis in Nijkerk, maar door de krappe woningmarkt leek het haast onmogelijk. Arjanne: ‘Zelfs met het uitbreiden van ons zoekgebied kwamen we er niet tussen. We raakten steeds meer ontmoedigd en zijn daarna gestopt met zoeken. Totdat we in een nieuwsbrief van Univé over de Financieringsgarantie lazen.’

Met de hulp van hypotheekadviseur Monique en de zekerheid van de Financieringsgarantie wisten ze snel te handelen en vonden binnen 3 weken een huis.

Arjanne: ‘Binnen 24 uur hadden we een akkoord. En dat is mede dankzij de Financieringsgarantie’. Het voordeel van de garantie is dat de verkoper niet hoeft af te wachten of de koper de financiering wel rond krijgt.

Arjanne: ‘Het advies en de begeleiding van Univé hebben voor ons echt het verschil gemaakt. We kregen meer zelfvertrouwen. Ik kan Financieringsgarantie echt aanbevelen!’

Lees hier het hele verhaal.

Benieuwd of Financieringsgarantie mogelijk is in jouw situatie? Maak een afspraak met één van onze adviseurs. Het eerste gesprek is altijd gratis!

Hoe bepaal je de juiste biedingsstrategie?

  1. De staat van de woning

    Is de woning in uitstekende staat, of zijn er nog renovaties nodig? Dit kan invloed hebben op hoe hoog (of laag) je wilt bieden. Een huis dat volledig gerenoveerd moet worden, kan een lagere bieding rechtvaardigen.

  2. Hoe lang staat de woning al te koop?

    Woningen die al langere tijd te koop staan, geven vaak ruimte voor onderhandeling. Wanneer een woning snel verkocht moet worden, is de verkoper mogelijk ook bereid een lager bod te accepteren.

  3. Andere bieders

    Bij meerdere bieders is het slim om na te denken over hoe je je bod kunt laten opvallen. Een sterk bod betekent niet altijd de hoogste prijs. Factoren zoals een flexibele overdrachtsdatum of het weglaten van voorbehouden kunnen een groot verschil maken.

Hoe verhoog jij je kans op een succesvolle aankoop?

Het succes van je bod hangt niet alleen af van het bedrag dat je biedt. De volgende strategieën kunnen je helpen om jouw kansen op het bemachtigen van een eerste woning te vergroten:

Wees snel en flexibel

Als je serieus bent over een woning, is het belangrijk om snel te handelen. Wacht niet te lang met het uitbrengen van een bod, vooral in een populaire buurt. Daarnaast kan het aanbieden van een flexibele overdrachtsdatum aantrekkelijk zijn voor de verkoper.

Bied zonder voorbehoud van financiering

Zoals eerder genoemd, biedt een bod zonder voorbehoud van financiering grote voordelen. Je laat de verkoper zien dat je vastberaden bent en geeft de zekerheid dat de koop door kan gaan. Met Financieringsgarantie kun je met een gerust hart bieden zonder voorbehoud van Financiering en zo je kansen op succes aanzienlijk vergroten.

Financieringsgarantie t.w.v. 399,- is gratis als je hypotheekadvies afneemt bij Univé!

Slim bieden met zekerheid

Het bieden op een huis vraagt om een goede strategie, voorbereiding en kennis van de markt. Zeker als starter op de huidige, oververhitte woningmarkt is het belangrijk om je kansen te maximaliseren. Door gebruik te maken van slimme biedingstactieken en door zonder voorbehoud van financiering te bieden, kun je jezelf onderscheiden van andere kopers en de verkoper meer zekerheid bieden!

Wil je meer weten over hypotheekadvies van Univé, de Financieringsgarantie en hoeveel jij kunt lenen? Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek met een van onze adviseurs.

Veelgestelde vragen over het bieden op een huis